Choď na obsah Choď na menu

     Vetranie okien

Každý, kto zainvestoval do nových okien, by mal dbať na ich správne používanie. Odporúčané je nárazové vetranie cez úplne otvorené okno. V zimnom období je to energeticky úsporné, ak sa prevádza disciplinovane a krátku dobu. Čím je vonku chladnejšie, tým je čas vetrania kratší, kvôli silnejúcej termike. Je dôležité vymeniť vzduch v miestnosti a nie prechladiť steny a predmety v priestore. Časový interval vetrania je cca 4 až 6 minút.
Vetranie pri sklopnej polohe má zmysel len mimo vykurovacej sezóny. Pri zvýšenej vlhkosti ( kúpeľňa, kuchyňa ) vo vykurovacom období cez sklopené okno vychádzajúca vodná para tvorí kondenzát, ktorý sa vyzráža na prechladenom kovaní okna a jeho dlhodobé pôsobenie má za následok zvýšený oder a opotrebovávanie kovania.  
Okrem toho vysoká vnútorná vlhkosť, či už pri stavebných prácach alebo bežnom používaní (kuchyňa, kúpeľňa), negatívne ovplyvňuje aj povrchovú úpravu okna.
 
 
Ošetrovanie
 
Povedzme si to reálne. Bezúdržbové okná neexistujú, lebo čo sa neudržiava, to sa zničí !
Tak ako si ošetrujete Vašu pleť určitou dávkou krémov a aj Vaše auto raz za čas navoskujete, tak takú istú pozornosť si zaslúžia aj Vaše okná. Tie si tak môžu zachovať mladistvý vzhľad aj v pokročilých rokoch.
Samozrejme okná si nepotrpia na každodennú starostlivosť, no jarnú a jesennú si určite zaslúžia. Profesionálna povrchová úprava Adler nanesená pri výrobe je síce kvalitná, no počas striedania ročných období, pôsobenia slnka a vlhkosti môžu vznikať mikroskopické trhliny. Špeciálny ošetrovací prípravok od f. Adler ich uzatvára. Nanáša na povrch okna vodoodpudivý film a dodáva oknu hodvábny lesk. V žiadnom prípade sa nejedná o odstraňovanie starého laku teplovzdušnou pištoľou alebo tak podobne. A je tu ešte jeden dôvod, prečo svoje okná ošetrovať. Pri ošetrovaní vlastne prechádzate po všetkých častiach okna, čím kontrolujete stav povrchovej úpravy, aby nebola mechanicky poškodená.
Akékoľvek poškodenie nám treba čo najskôr nahlásiť, lebo ochranný film je účinný len dovtedy, kým je celistvý.
K peknému vzhľadu okna patrí aj správna funkčnosť kovania, ktorú zabezpečí premazanie pohyblivých častí kovania aspoň raz do roka.