Choď na obsah Choď na menu
Výroba
Výroba eurookien je rozmanitý proces premeny dreva na hotový výrobok - okno, pričom jeho kvalita závisí od technického vybavenia firmy, od pracovnej kvalifikácie, skúseností výrobcu, ako aj od dôkladnosti a dôslednosti pri dodržiavaní všetkých technologických postupov. Funkcie okien a vchodových dverí:
-       najdôležitejšia je tepelno a zvukovo – izolačná funkcia
-       vytvárajú a dotvárajú vonkajší vzhľad stavby – estetická funkcia nielen z exteriéru
-       zabezpečujú vstup slnečného svetla do vnútorných priestorov
-       zabezpečujú výmenu vzduchu – vetranie
-       spĺňajú bezpečnostnú funkciu
Drevo

Euro 68, Euro 78 Euro 92 a vchodové dvere /68, 78 a 92/ sú vyrábané z vysokokvalitných certifikovaných smrekových /dubových/ eurohranolov tr. A od výrobcu Drevomax a.s. Použitím lepidla triedy D 4 sa dosahuje vodostálosť čapovaných spojov.Obrázok

Spracovanie

Okná a exteriérové dvere, majú profil Softline – výrobok neobsahuje ostré hrany na ráme ani na krídle. Toto je dôležité z hľadiska trvácnosti povrchovej úpravy na týchto častiach výrobku.

Zasklievacia polodrážka (hĺbka zasklenia) 23 mm zodpovedá požiadavkám technických noriem na vnútornú povrchovú teplotu. ObrázokVýrazne znižuje riziko rosenia na vnútornej strane okna a zmenšuje možnosť prestupu tepla cez dištančnú lištu izolačného skla.

Dekompresná drážka po celom obvode krídla znižuje dynamický tlak a zmenšuje riziko zatekania dažďovej vody pri silnom vetre. Túto vodu odvádza do vonkajšej strany.

Spodný profil rámu je prispôsobený použitiu vonkajšej rámovej okapnice Donau s prerušeným tepelným mostom.Obrázok

Na osadenie skla do vyrobeného krídla sa používa presadená lišta, ktorá je vzhľadovo  krajšia a funkčne lepšia. Pri presadenej lište neexistuje riziko, že sa zvlní a vznikne nepekná tmavá medzera rôznej šírky ako pri klasickej zámkovej lište.

Následné dokonalé vybrúsenie a vypracovanie všetkých častí výrobku pred jeho povrchovou úpravou zabezpečujú perfektný výsledný efekt.

Povrchová úprava

Používame kvalitnú povrchovú úpravu Adler. Farebné odtiene špeciálne na okná a exteriérové dvere sú známe svojou výbornou farebnou stálosťou, UV ochranou ako aj vysokou ochranou dreva pred plesňami. Dôležitým a nenahraditeľným článkom v povrchovej úprave je medzivrstva (tzv.Intermedio).  Hrubovrstvé lazúry Aquawood 3 generácie sa vyznačujú výbornou priľnavosťou, elasticitou a ochranou pred absorpciou vonkajšej vody, pričom je však zabezpečené „dýchanie“. Lazúry Adler sú známe veľmi vysokou priepustnosťou vodnej pary a to je dôležité pri ochrane výrobku pred pôsobením vlhkosti z vnútornej strany okien.

Moridlá Adler a takisto aj medzivrstva – Intermedio sa na výrobok nanáša máčaním. Toto zabezpečí, že chránené budú aj menej viditeľné miesta výrobku. Poslednou fázou povrchovej úpravy je nanášanie hrubovrstvej lazúry Aquawood vysokotlakovým striekaním.
 
Kompletizácia výrobku

ObrázokPo dôkladnom vyzretí povrchovej úpravy nasleduje kompletizácia.

Použitím celoobvodového kovania od firmy Maco je zabezpečený bezchybný chod a vysoko komfortné užívanie okien a dverí. Štandardom je dodanie kovania s funkciou mikrovetranie a takisto kľučka s polohou pre mikrovetranie - 45°raster kľučky.  Ku vchodovým dverám sú štandardne dodávané bezpečnostné 5-bodové zámky so štítkom podľa výberu zákazníka.

Okná zasklené sklom od svetovej firmy Saint–Gobain Glass - Nitrasklo a.s. s koeficientom priepustnosti U1,1 (pri euro 78 - trojsklo koeficient U0,7 pri euro 92 - vhodné pre nízkoenergetické a energeticky pasívne domy koeficient U 0,6) sa vyznačujú vysokou tepelno-izolačnou a zvukovo-izolačnou schopnosťou. Izolačné sklo je zložené z dvoch čírych (alebo aj farebných, vzorovaných) tabúľ skla, pričom jedna z nich je špeciálne povrchovo upravená ušľachtilým kovom. Medzi nimi sa nachádza dištančný rámik, ktorý sa dodáva v rôznom prevedení. Podľa požadovaného tvaru sklenej výplne sa dodáva najkvalitnejší nerezový rámik alebo sklovláknitý TGI rámik. Priestor medzi dvomi sklami je vyplnený špeciálnymi plynmi.Obrázok

Pre zvýšenie výsledného estetického efektu sa na zasklievanie používajú farbené silikóny, sú zladené so zvolenými farebnými odtieňmi povrchovej úpravy.

Izolačné vlastnosti výrobkov zlepšuje aj použitie troch tesnení – hlavné tesnenie, dodatkové tesnenie a tretie je tesnenie pod zasklievacou lištou.

Samozrejmosťou sú rámová okapnica Donau a krídlová hliníková okapnica v prevedení eloxovaný hliník. Tieto majú za úlohu lepšie odvádzanie dažďovej vody z povrchu okna a ochranu spodného profilu na krídle. V prípade nepoužitia krídlovej okapnice dochádza najčastejšie na tomto mieste k trvalému poškodeniu povrchovej úpravy.